1, 2, 3 – brug et regnskabsprogram til at få styr på din virksomheds tal

Regnskabsprogrammer

Skrevet af Frederik Kromann d. 3/2-2024

Alle danske virksomheder har behov for at lave regnskab i enten større eller mindre grad. Selvom du f.eks. driver en enkeltmandsvirksomhed, der ikke er regnskabspligtig, er det alligevel nødvendigt at føre et moms-regnskab, og at du gør det selv eller vælger en bogholder.

På den måde samler du alle dine indtægter og udgifter på ét sted. Så kan du lettere beregne og forstå, hvad du skal betale til SKAT. I virksomheder, der er regnskabspligtige, er det selvfølgelig en nødvendighed at have en organiseret form for økonomistyring. Så du eller din revisor kan få overblik og dermed udarbejde din årsrapport.

  • Men hvad er det som minimum, at dit regnskabssystem skal kunne?
  • Hvilke ekstra funktioner kan du tilkøbe?
  • Kan du foretage al regnskab og bogføring online?
  • Og hvordan finder du det bedste regnskabsprogram?
  • Hvordan er det med gratis regnskabsprogrammer?

Vi dykker ned i nogle af disse typiske spørgsmål og sammenligner danske regnskabsprogrammer.

 

Læg dit puslespil med et regnskabsprogram

Har du nogensinde tænkt på dit regnskab som et puslespil, hvor alle brikkerne skal falde i hak? Fakturaer, regninger, kvitteringer er dine brikker, og dit regnskabssystem er pladsen, hvor du lægger puslespillet på. 

Der findes utrolig mange regnskabsprogrammer, og de kan alle sammen en hel masse, der kan få dit puslespil til at lykkes. Du kan oprette fakturaer til dine kunder, bogføre dine udgifter og indtægter, føre dit momsregnskab, og se om dit regnskab er i balance. Disse er hovedelementerne, som dit system skal kunne for at puslespillet bliver fuldendt. For dig er det helt sikkert også vigtigt, hvad det koster og hvor meget hjælp du kan få til det, og om du har mulighed for at teste systemet af til dine behov. 

 

I oversigten nedenfor kan du få et overblik over de fleste danske regnskabssystemer og hvad de tilbyder. Kig med, og kom tættere på at vælge dit nye regnskabssystem og lykkes med det store “regnskabspuslespil”.

[table id=1 /]
Regnskabsprogram tabel 1

*Supplerende data fra dansk Odoo partner FLEXERP
**Supplerende data fra dansk Dynamics 365 Business central partner Inventio
*** Supplerende data fra dansk SAP Business One partner Bouym IT
****Etablering 995 kr.

Økonomisystemer: Hvad siger de selv?

Hvorfor bruger nogle kunder et regnskabsprogram frem for et andet? Vi har spurgt direktører og repræsentanter fra alle virksomhederne, om hvorfor de mener, at netop deres kunder benytter deres platform:

Er udviklet til den ambitiøse virksomhed og byder på utallige funktioner, integrationer og apps.

Mads Rebsdorf

Mads Rebsdorf

Adm. direktør

Vi har har mere end 125.000 kunder i Danmark. Virksomhederne er meget forskellige og spredt bredt på mange brancher og størrelser. Der er derfor også mange forskellige årsager til virksomhederne vælger os. Hvis jeg skal nævne nogle af de væsentligste faktorer så er det: (1) Vi har et af de mest komplette online regnskabssystemer. 

Dette betyder vi understøtter næsten alle virksomheders behov. (2) Vores system er enkelt at benytte, men er der behov, så har vi tusindvis af hjælpe-artikler, løbende webinarer og træning, samt fri support inkluderet. Vores support er meget dygtige og kunderne elsker den hjælp vi tilbyder (3) Vores system er designet til samarbejde med revisor og/eller bogholder

I dag er der tusindvis af revisorer og bogholdere, der benytter e-conomic og de kan nemt og effektivt hjælpe deres kunder. (4) e-conomic har markedets bredeste økosystem og dermed har kunderne muligheden for enkelt at udvide med 3. parts standardløsninger eller bygge selv. Dette betyder at e-conomic er designet til at vokse med de behov der opstår når en virksomhed bliver større og vil digitalisere flere processer”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

Er udviklet til mindre virksomheder og tilbyder et gratis og brugervenligt regnskabsprogram.
nicolai hofsø

Nicolai Hofsø

Product manager

”Vores kunder bruger Billy fordi det simpelt, effektivt og let at navigere i. Billy er bygget til ”almindelige” mennesker, der skal lære at forstå at lave bogholderi og regnskab. De bruger primært vores system til fakturering, regninger og bilag. Derfor har vi også en intuitiv app, hvor du kan lave fakturaer og uploade bilag og regninger. 

For os har det derfor fra start handlet om at gøre det simpelt for brugeren. Vores fokus på især tre ting, er nogle af grundene til at kunderne vælger os: 1) Vi har en fed support med tlf., mail og chat alle ugens dage, hvor alle kan få hjælp småting, 2) Systemet er intuitivt, så alle kan bruge det, 3) Automatisering – så brugerne undgår alt tastearbejdet. 

Billy udvikler sig også hele tiden, vi fokuserer konstant på at gøre systemet lækkert og brugervenligt, men tilføjer også mere avancerede funktioner, som bogholdere typisk bruger i hverdagen”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet til iværksættere og selvstændige, der hellere vil bruge tid på deres kerneprodukt frem for at lave regnskab.
Dinero - Martin Thorborg – medstifter og administrerende direktør

Martin Thorborg

Medstifter og administrerende direktør

“Brugerne vælger Dinero, fordi de vil bruge tid på deres idé – og ikke på regnskab. Vi har verdensklasse support 365 dage om året, og så har vi som de eneste en funktion, der gør bogføring meget mere simpelt. Har brugeren fx købt blomster gennem sit firma, er der stor forskel på, hvordan de skal bogføres ift. skatte- og momsfradrag. 

Det afhænger af, om blomsterne er til dekoration, videresalg eller gave – og hvem den gave så lige er til. Men det behøver Dinero-brugere slet ikke bekymre sig om. De vælger bare et scenarie og lader vores system om bogføringen. Dinero er med andre ord for dem, der vil selv, men ikke gider nørde kontoplaner og kringlede regnskabsregler.”

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet med tanken om at give funktionalitet til prisen og henvender sig til både små og store virksomheder.
Saldi - Peter Holten Rude – direktør og stifter

Peter Holten Rude

Direktør og stifter

”Fra tilbagemeldinger fra vores kunder kan vi konstatere, at de vælger vores system pga. følgende faktorer: Enkelt og overskueligt. Fleksibelt og kan tilpasses til de fleste behov. Open source. Tilgængelig og kompetent support. Attraktiv pris”.

er udviklet med tanken om at have et papirløst regnskab.
Clark Knøsen

Clark Knøsen

Direktør og stifter

“Det er meget simpelt. Fordi vi har den bedste og mest intuitive løsning med flest features og funktioner. Det er let at lave mange funktioner, men at holde brugerfladen simpel og overskuelig kræver at alt er gennemtænkt fra start til slut. En kunde har beskrevet det meget godt: Dynaccount har en meget sjælden kombination af fleksibilitet og enkelhed – og så er det hurtigt at bruge”

er udviklet som et fleksibelt økonomisystem, der giver overblik til alle typer virksomheder.
Alex Lyngsøe – Ejer af FLEXERP - Odoo Partner

Alex Lyngsøe

Ejer

”Vores kunder vælger primært Odoo p.g.a. dets fleksibilitet og ikke mindst MANGE funktioner og udvidelsesmuligheder. Målet for mange af vores kunder er at udskifte deres enkeltstående programmer, regneark, dokumenter, mailbokse og andre systemer med ÉT sammenhængende system, uden besværlige og manuelle integrationer og dertil hørende dobbeltindtastninger”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet til styring af økonomi i små og mellemstore virksomheder, der er i vækst.
Hans Juul-Olsen Inventio salg

Hans Juul-Olsen

Senior Business Unit Manager

”Der er 2 årsager – 1. Hvis de har et aktivt opdateringsabonnement på et tidligere økonomisystem fra Microsoft, så kan de kvit og frit konverterer licensen til Business Central. 2. Mange af dem der vælger at bruge et Microsoft økonomisystem, gør det også fordi, det er en global platform, der løbende bliver vedligeholdt og opdateret af Microsoft. 

Udviklingen styres dermed globalt, og økonomisystemet er nu en integreret del af Microsoft´s økosystem, herunder Office 365, Skype, Teams, Power BI m.m. Sammenlignet med andre økonomisystemer på det danske marked, så kan Business Central afdække alle typer virksomheders behov. Vi har derfor alt fra kunder med 1 bruger i systemet til kunder med 1500 brugere i systemet. De kan vælge mellem 3 forskellige pakker – basic, essential og premium. 

Den lille pakke er den billigste på markedet i forhold til funktionalitet, og den store pakke er et fuldt ERP-system med mange muligheder og fordele – brugervenligheden er altid den samme. For at opsummere kort, så er Business Central mere end bare kredit og debit, da systemet giver dig mulighed for at opgradere til mange flere funktioner, end hvad du kan få i andre programmer på markedet. Mere fleksibel og skalérbar løsning findes ikke!”

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet til at gøre din hverdag mere effektiv i brancher som engros, butik, håndværkere, revisor, webbutikker m.fl.
Majbritt Peglau – product manager Xena

Majbritt Peglau

Product manager

Xena.biz er en online regnskabsløsning, som grundlæggende findes i en begrænset gratis version og en betalbar løsning. Xena favner meget bredt, og indeholder muligheder, som de øvrige små cloud løsninger ikke kan tilbyde. Den frie adgang til vort 2-vejs API er helt unik. Til samme, eller faktisk lavere pris end hos vores konkurrenter og uden binding. Der er i skrivende stund ca. 1000 aktive regnskaber, og 30% af disse er beliggende i Norge. 

De fleste regnskaber har mellem 1-5 brugere og de største har lidt over 100 brugere. Brugere kan tildeles roller, som styrer adgangen til moduler og rettigheder. Xena har sin egen appstore, hvor det er muligt for brugerne at udvide løsningen med integrationer, som beriger deres forretning. Og er der ikke en eksisterende integration tilgængeligt i Xenas egen appstore, så står det alle brugere frit for, at lave egne integrationer til egne regnskaber, igennem vort åbne 2-vejs API. 

Her har Xena en enorm fleksibilitet, som ikke ses i lignende løsninger i markedet”.

er udviklet som et let og brugervenligt system med mulighed for tilkøb af professional konsulenthjælp.
Web-Regnskab

Stefan Honoré

Ejer

“De fleste vælger Web-Regnskab da det er en god kombination af attraktiv pris og super let brugerflade som alle kan finde ud af”.

er udviklet til selvstændige og små virksomheder med nem bogføring og professionelle fakturaer.
CEO Alessandro Justesen Leoni

Alessandro Justesen Leoni

CEO

“Fakturering og regnskabsførelse er ikke det mest spændende for små virksomhedsejere. For det meste er det noget, de er forpligtede til at gøre. Vores kunder elsker at bruge Debitoor fordi vi netop har forsimplet måden at føre regnskab på. 

De sparer tid på at sende fakturaer og undgår kostbare fejl, der kan føre med når man laver manuelt regnskabsførelse. Samtidig hjælper vores brugervenlige system virksomhedsejerne med at være på toppen af deres regnskabsføring, også selvom de fleste ikke ved meget om det. 

Hos Debitoor tror vi på, at alle kan være i stand til at have sit eget firma, også selvom der er udfordringer, og det er netop derfor vi prøver at gøre det nemmere for dem ved at have udviklet en nem og brugervenlig software. “

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet til både små og store virksomheder, der ønsker mere fleksibilitet i hverdagen.
Allan Hansson

Allan Hansson

Adm. direktør

”Jeg vil tro at det skyldes at Revilution.dk er et af de første webbaserede regnskabsprogrammer med 15 år på bagen og er derfor gennemtestet og har en gammel fan skare. Herudover er prisen i bund”

er et nyt, lynhurtigt ERP-system. Systemet er optimalt til både skræddersyede og standardiserede regnskabsprocesser.

Casper Guldbrandsen

Marketingchef

“Uniconta er et komplet økonomisystem, der holder styr på økonomi, lager, projekter, produktion og logistik, og som hjælper med at digitalisere virksomhedens arbejdsgange og fjerne manuelle arbejdsprocesser. Man kan sende bilag direkte ind i Uniconta. Så opnår man tidsbesparelse på daglige rutiner, søgninger, genfinding af bilag og dokumentation. 

Data er sikkert gemt i skyen, og alt er samlet ét sted, så man får et unikt og komplet overblik uanset om man er på kontoret eller på farten. Uniconta er lavet til at tilpasse sig virksomhedens behov og ikke omvendt. Uniconta er fleksibelt opbygget, så man selv kan tilpasse løsningen med egne felter, kartoteker og skærmbilleder. Det betyder, at man ikke er afhængig af, at ønsker til ændringer skal passe sammen med andre virksomheder”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er outsourcing af dit bogholderi med et unikt software.
Anders Sjøgren - direktør E-regnskab:

Anders Sjøgren

Direktør

“Firmaer bruger e-Regnskab til at optimere meget i hverdagen og til at få overblik og indblik i sin virksomhed. E-regnskab er en kombination af bogholder, regnskabsprogram, lønsystem og sagsstyring i ét. Det er et økonomisystem, men samtidig et sagsstyringsprogram – og det er dét, vi sælger det på. Så har vi samtidig kunstig intelligens og robotter – bl.a. en lønafstemningsrobot – så man aldrig skal afstemme løn. Systemet konterer også automatisk 80 % af alle bilag, der uploades. 

Systemet indlæser også banken hver dag og sørger for, at kreditorer og debitorer afstemmes. Man har derfor dagligt afstemt og udlignet bogholderi uden at bruge tid på det. Vi henvender os primært til virksomheder, der har sager eller sælger timer, og holder os lidt fra virksomheder med lager eller kompliceret nethandel. Vi har derfor især kunder indenfor håndværker- og konsulentbrancher. Vi skiller os også ud fra andre regnskabsprogrammer, idet vi kan tilbyde at lave bogføring for virksomheder, der ikke har en bogholder”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er udviklet til freelancere og selvstændige, der hellere vil bruge tid på de opgaver, de holder af at lave.
Joakim Nygård co-founder Simpelt Regnskab

Joakim Nygård

Co-founder

“Vi har pt. godt tusind aktive brugere. Jeg tror de bliver hos os fordi de med Simpelt Regnskab får et forståeligt og imødekommende regnskabsprogram. Bl.a. derfor mener jeg også det er det bedste og letteste bogføringssystem til selvstændige. 

Vi byggede faktisk Simpelt Regnskab til os selv i starten for ti år siden – dengang var der ikke nogen forståelige, venlige regnskabsprogrammer til selvstændige. Lige siden har vi drevet det som et lille firma og langsomt bygget til og hele tiden haft fokus på det personlige. 

På den måde er vi meget tæt på hverdagen for vores brugere. Hele vores tilgang er baseret på at det skal være overskueligt og positivt at bogføre, så man kan bevare overblikket og bruge mere tid på det, man brænder for”.

tilbyder ERP-software til at styre økonomi i små virksomheder.
steffenlerche boyum it

Steffen Lerche

SAP partner

“Vores kunder vælger typisk SAP Business One fordi systemet fremstår som markedets mest komplette og let- tilgængelige ERP system for små og mellemstore virksomheder. Desuden hører vi ofte, at vi fremstår som den professionelle leverandør med et professionelt produkt, sandsynligvis fordi SAP og SAPs partnere arbejder dedikeret og professionelt med at udforme produkter i høj kvalitet, samt metoder og værktøjer, der bedst muligt understøtter implementering og brug af systemet. 

Hos Boyum IT oplever vi oftest at være den foretrukne leverandør hos kunder, der har behov for optimal understøttelse af produktions eller lagerstyring. Vi tilbyder stærke løsninger indenfor disse områder, og kan tilbyde erfarne og dedikerede konsulenter med dyb kompetence indenfor produktion og Warehouse Management”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

er nordens førende ERP-systemer for små og mellemstore virksomheder.
Christina Goth

Christina Goth

Partner Account Manager

“Visma Business udmærker sig ved at have en meget rig standard pakke, som egner sig rigtig godt til handel-, produktions- og projektvirksomheder. Samtidig er der den her mulighed for at tilgå det via nogle apps og nogle services, som betyder, at det er super let at have med på farten. Der er nogle rigtige gode integrationsmuligheder til Visma Business. 

Vi har rigtig mange kunder med store datamængder, som er rigtig glade for Visma Business, fordi det er en enorm stabil og stærk kerne, som stadig tilbyder den her fleksibilitet med, at man kan bruge det på farten. Det er designet på en måde, så hvis man laver tilpasninger, dvs. at man kan lave om på selve designet, så er det ikke som andre løsninger på markedet, hvor man skal betale for at opgradere. Vi har vundet en del kunder på at give dem en fast pris på opgraderinger fremover. Alt i alt er systemet fleksibelt, designet kan tilpasses og du kan let opgradere dine løsning”.

Visma Net er en af de eneste 2 cloud løsninger på markedet. Det henvender sig til større handelsvirksomheder og har en omfattende API. Men det har også en funktionalitets palette, som er virkelig omfattende. Det er modulopbygget og stærk på handel. Der er også et abonnementsmodul, der er et modul til håndtering af aktiver, der er et modul til branches – hvis du f.eks. har et CVR nummer med mange butikker, så kan du dele det op i branches. Det kan også bruges til intercompany samhandel. Visma Net findes, lige som Visma Business, i hele Norden. 

Det er derfor nemt at lave en firmastandard løsning over Norden, hvor du overholder den lokale lovgivning, som f.eks. moms i de andre lande. Fremtiden kommer til at byde på en markedsplads eller store for software til systemet. Systemet byder på meget automatisering, hvor du kan opsætte processer og parametre, der automatisk bogfører og udligner og så få notifikationer, hvis der er noget, der ikke passer. Andre systemer har fokus på, at det skal være nemt at taste i deres system, her fokuserer vi i stedet på, at det skal være nemt at automatisere”.

De tilbyder en app med følgende funktioner:

Et online regnskabsprogram er din vej til nem og simpel bogføring

I dag kører de fleste regnskabsprogrammer online. Det er der flere gode grunde til. Med et online bogføringsprogram kan du nemlig altid tilgå dine data uafhængig af, hvilken enhed du logger ind på. Det gør også, at du kan digitalisere og automatisere din økonomistyring. 

Send f.eks. digitale fakturaer, bogfør uden pen og papir, opbevar kvitteringer og fakturaer online, send rykkere og inkassoopkrævninger digitalt, lad systemet udregne udenlandske valutaer baseret på aktuelle kurser, og giv adgang til din revisor, når der skal laves årsrapport. De mange smarte funktioner optimerer både din og din bogholders arbejdstid. Det er smart ikke? Men det kan faktisk blive endnu smartere. Mange af systemerne tilbyder nemlig et væld af apps og integrationer.

Integrationer og apps gør dit bogføringsprogram mere brugervenligt

Du kan lettere bogføre, når du kan trække data ind fra andre områder af din virksomhed. Prøv igen at tænke på dit regnskab som et puslespil. Forestil dig, at der er nogen, der viser dig, hvor alle brikkerne passer ind. Et online regnskabsprogram tilbyder nemlig typisk forskellige tilvalgsmoduler, apps og integrationer. 

Nogle tilbyder en app til selve regnskabssystemet, som du kan bruge til at tilgå det når som helst og f.eks. til at scanne fakturaer ind. Andre regnskabsprogrammer kan også snakke samme med de programmer, der typisk findes i din virksomhed. Det kan være alt fra MobilePay og lønsystemer til tidsregistrering og projektstyring. 

Med disse integrationer og apps kan du derfor langt hurtigere blive færdig med dit regnskabspuslespil. Vi har sammenlignet alle systemerne på deres tekniske funktioner for at give dig et overblik:

Regnskabsprogram tabel 2

I nogle virksomheder kan dit regnskabspuslespil virke endnu mere kompliceret. Det er et af de der med 1000 brikker. Og der er mange tal at holde styr på. I produktion- eller detailbranchen er der f.eks. lagerbeholdninger, i rengørings- og vikarbranchen er der måske mange forskellige timeregistreringer, i mindre butikker bruger du måske MobilePay som betalingsmiddel, og en webshop kræver optimal ordrestyring. Afhængig af din virksomhedsbranche kan det derfor være mest optimalt for dig at vælge et regnskabssystem, der tilbyder forskellige apps og integrationer, der passer til netop dine formål. Regnskabssystemer som E-conomic, Billy, Dinero, Odoo, Dynamics 365 tilbyder især rigtig mange apps og integrationer. Systemer som Visma Business, Visma Net, Xena, Debitoor og Revilution har en åben API, der gør det muligt for kunden selv at udvikle software til systemet.

Vær dog opmærksom på, at du i de fleste tilfælde skal have et betalt abonnement, for at kunne bruge integrationer og apps til f.eks. projektstyring eller tidsregistrering. Selve app’en eller modulet kan også koste et ekstra beløb pr. måned.

Kan du få et gratis regnskabsprogram?

Er du iværksætter, freelancer eller en lille virksomhed? Så har du sikkert ikke brug for en hulens masse smarte funktioner, men bare et online bogføringsprogram med de helt simple funktioner og muligheden for at lave et gratis regnskab. 

Så kan du med fordel vælge et gratis regnskabsprogram som Billy, Dinero, Dynaccount, Saldi eller Xena, der netop er udviklet til små virksomheder og selvstændige. Du skal dog huske, at gratisversionerne ofte indeholder et begrænset antal posteringer og at de ikke alle yder (telefonisk) support til dig.

 
Frederik Sandgrav

Hvad siger du til at modtage vores nyhedsbrev?